» استان ایلام » شهرستان ایوان تاریخ انتشار : 1398/08/02 - 13:15
تاریخ انتشار : 1398/08/02 - 13:15
شهرستان ایوان
شهرستان ایوان (ایوان غرب) در شمال استان ایلام قرار دارد و مرکز آن شهر ایوان است.
شهرستان ایوان (ایوان غرب) در شمال استان ایلام قرار دارد و مرکز آن شهر ایوان است. از شمال به استان کرمانشاه و شهرستان اسلامآباد غرب از خاور به شهرستان چرداول و از باختر به شهرستان گیلانغرب و قصرشیرین و کشور عراق محدود است. فاصله این شهرستان تا مرکز استان ایلام ۴۰ کیلومتر تا کرمانشاه ۱۴۰ کیلومتر و تا مرز عراق از پایانه مرزی سومار ۸۳ کیلومتر است. مردم آن کرد کلهر بوده و شیعه هستند. این شهرستان یکی از مراکز ایل کلهر میباشد.
آب و هوای ایوان معتدل و نیمه مرطوب است. بیشترین درجه حرارت ۳۴ درجه و کمترین درجه حرارت ۱۰- و میزان بارندگی ۶۹۲ میلیمتر است.این شهرستان دارای کوههایی به نام بانکول، مانشت و شیره زول است که پوشیده از جنگلهای انبوه بلوط، بنه، زالزالک، و بادام کوهی است و انواعی از گیاهان دارویی و گلها در طبیعت آن یافت میشود. دارای چشمهها و رودخانهای به نام گنگیر میباشد. این منطقه گاهی از نواحی مورد آسیب ریزگردها است.
مردم ایوان کرد بوده و به زبان کردی کلهری تکلم میکنند.
از نظر لغوی ایوان دارای معانی گوناگونی است مانند:صفه و طاق -خانه پیش گشاده-درگاه-طاق بلند و نشستن گاه پادشاهان میباشد. شهر تاریخی زرنه از توابع این شهرستان است. این منطقه در گذر زمان به اسامی مختلفی مشهور بودهاست. راولینسون در سفرنامه خود در مورد ایوان چنین مینویسد: «چنین به نظر میرسد که جلگه آریوخ قدیمیترین نام برای منطقه ایوان بوده تا قبل از قرن سیزدهم میلادی اینجا به نام آریوحان شهرت داشتهاست.» بنیامین تودله از این منطقه به عنوان آرین یاد میکند. به نظر میرسد پیش از حمله اسکندر مقدونی نام آریوخ به سبد sabad که جمع آن سبدان sabadan است تغییر نمودهاست که با پیشوند ماه و به صورت ماه سبد یا ماسبدان درآمدهاست».
این منطقه در زمان تسلط اردشیر بابکان، اولین پادشاه ساسانی، یکی از مناطق ماه سبدان بوده که هنگام تسلط مسلمانان، اعراب دو کلمه ماه و سبدان را با هم ترکیب نموده و حرف «د» را به «ذ» تبدیل نموده و آن را ماسبذان نامیدند. ابودلف در سفرنامه خود مینویسد: «از طرز به سوی راست به ماسبذان و مهرجان قذق میروند که شامل شهرهای متعدد از جمله آریوحان است. این شهر، در دشتی میان کوههای پر از درخت واقع است و آب آن به «بندنیجین» که نام شهر امروزی مندلی در کشور عراق است، میریزد». تنها رودخانهای که آب آن به مندلی میریزد آب رودخانه گنگیر است که از ایوان سرچشمه میگیرد. پس طبق نظر ابودلف این منطقه آریوحان نام داشتهاست. قبل از ورود رضاخان به ایوان این شهر جوی دزد یا جودز نامیده میشد و هنگام ورود رضا خان به ایوان نام جوی زر را برای مرکز شهر انتخاب کرد و بعد به نام باغ شاه معروف گردید. آنگاه دوباره لفظ ایوان بر مرکز شهر اطلاق گردید که الآن به همین نام شناخته میشود.
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان ایوان در سال ۱۳۹۵ برابر با ۴۹۴۹۱ نفر بودهاست.
این شهرستان در مجموع حدود ۳۶۴ لاله پر کشیده را تقدیم این انقلاب کرده اند .
برچسب ها :
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دسته بندی : استان ایلام
ارسال دیدگاه
شهرستان های کشورمان ایران