» استان اردبیل » شهرستان کوثر تاریخ انتشار : 1397/11/24 - 18:11
تاریخ انتشار : 1397/11/24 - 18:11
شهرستان کوثر
شهرستان کوثر، با مرکزیت شهر گیوی در استان اردبیل واقع شدهاست و دارای وسعت تقریبی ۱۲۴۵ کیلومتر مربع، حدود ۱۵۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع است. شهرستان کوثر در ۴۸ درجه و ۲۹ دقیقه طول جغرافیایی در فاصله ۸۵ کیلومتری اردبیل و حدود ۳۰ کیلومتری قرار دارد. این شهرستان از شمال با شهرستان اردبیل، از شرق با شهرستان خلخال، از غرب و جنوب با شهرستانهای نیر و میانه همسایهاست. ساکنان این شهر علاوه بر خلخال و اردبیل با شهر میانه در آذربایجان شرقی تبادلات اقتصادی دارند. شهرستان کوثر یکی از شهرستانهای استان اردبیل ایران است.
شهرستان کوثر، با مرکزیت شهر گیوی در استان اردبیل واقع شدهاست و دارای وسعت تقریبی ۱۲۴۵ کیلومتر مربع، حدود ۱۵۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع است. شهرستان کوثر در ۴۸ درجه و ۲۹ دقیقه طول جغرافیایی در فاصله ۸۵ کیلومتری اردبیل و حدود ۳۰ کیلومتری قرار دارد. این شهرستان از شمال با شهرستان اردبیل، از شرق با شهرستان خلخال، از غرب و جنوب با شهرستانهای نیر و میانه همسایهاست. ساکنان این شهر علاوه بر خلخال و اردبیل با شهر میانه در آذربایجان شرقی تبادلات اقتصادی دارند. شهرستان کوثر یکی از شهرستانهای استان اردبیل ایران است.
- پل تاریخی فیروزآباد
- پل پردیس
- منبر
منبر تاریخی مسجد مشکول
منابرچوبی یکی از مهمترین آثار دوران اسلامی در ایران است که خلاقیتها، نوآوریها و زیباییهای هنر کار با چوب را به نمایش میگذارد. صنعتگران مسلمان در تمامی زمینه¬ها تلاش میکردند تا با تاسی از رهنمودها و شیوهٔ زندگی پیامبر اکرم (ص) به آفرینش آثار دست یازند. همچنان که خانه¬ ی پیامبر سرمشق و الگوی معماران در ساخت مساجد گردید. تلفیق توانایی آنها با خلاقیتهای بصری نظیر تعادل، تناسب، توازن وتقارن، منجر به خلق برخی شاهکارهای هنری شدهاست که یکی از آنها منبر مشکول میباشد. منبر مشکول یکی از منحصربه فردترین شاهکارهای هنرهای چوبی ایران، بلکه جهان اسلام است که قسمتهای اعظم آن تا به امروز از گزند حوادث سالم باقی ماندهاست. این منبر سند تاریخی هنرهای چوبی جهان اسلام میباشد و به دوره میانی اسلام بر میگردد. در چهارچوب اصلی گره چینی، شباک کاری و در پایههای منبر با خط کوفی ساده، تزئینی و مشجری نوشتههایی از آیات قرآنی و اطلاعاتی در رابطه با نام سازنده، کاتب، حامی، تاریخ ساخت و قطعه شعری فارسی به خط کوفی نقر شدهاست.
تاریخ ساخت این منبر به سال ۵۴۱ قمری برمیگردد. این منبر که هماکنون در مسجد روستای مشکول نگهداری میشود؛ در وضعیت فعلی به طول ۱۸۴ سانتیمتر، عرض ۱۱۰ سانتیمتر و ارتفاع ۲۲۶ سانتیمتر میباشد و دارای تزئینات هندسی و گیاهی و کتیبه¬های خط کوفی است. منبر مشکول در زمره منبرهای دارای درب ورودی با چهار پله و مسندگاه میباشد. در ساخت این منبر، هیچگونه اتصالات فلزی به کار گرفته نشده و تمامی قطعات آن با تکنیک فاق و زبانه و به صورت قاب با اتصال کنجشکاف با یکدیگر بدون چسب چفت و بست شده¬اند. با بررسیهای انجام شده منبر مشکول به صورت تقریبی از ۵۱۰ قطعه چوب ساخته شده که در حال حاضر ۲۶۵ قطعه از آن موجود است. طویلترین قطعه مربوط به چهارچوب منبر با طول ۲۲۶ سانتیمتر و کوتاهترین قطعه نیز از تزئینات کندهکاری شده با طول ۶ سانتیمتر میباشد. مطالعات و شناسایی و تشخیص چوبهای منبر که از بخشهای مهم مطالعات منبر بود که نویسنده شخصاً انجام دادهاست، به صورت ماکروسکوپی (چشم مسلح) امکانپذیر نشد. دلیل این امر وجود لایه حفاظتی که هر ساله به منظور نگهداری از آن روغن گیاهی (گردو) بر روی چوبها زده شده بود و این ماده روغنی تا حفره سلولی نفوذ کرده و چوبها تغییر رنگ داده و تیمار شده بودند؛ لذا از کلیه مشخصات میکروسکوپیک نمونهها مطابق با خصوصیات میکروسکوپیک پهن برگان مطابق با روش کمیته آیو-وآ، (IAWA Committee, 1989) تشریح شدند. تشریح چوبها با تبعیت از لیست ویژگیهای میکروسکوپی برای شناسایی حتی الامکان انجام شد و سپس از طریق مقایسه با لیست چوبهای (۱۹۹۸ Iawa, (چوب پهن برگان تشریح، شناسایی و تکمیل شدند. چوب گردو در قسمت پایهها و قطعات کنده کاری شده و چوب راش در قسمت گره چینی استفاده شدهاست. برای مرمت منبر از چوب محلی تبریزی نیز استفاده شدهاست.
پیشینه تاریخی منابر اسلامی موجود نشان میدهد؛ منبر مشکول به لحاظ قدمت نسبتاً زیاد، ارزش هنری و فنی که دارد، از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. این اثر با طرحهای بدیع، نقوش متنوع، گره چینی دقیق و کتیبه¬های کنده کاری و با تزئینات انواع خط کوفی بینظیر اطلاعات ذیقیمتی از هنرهای چوبی و اعتقادات مذهبی از دوران خود در اختیار ما قرار میدهد. اصل تقارن بارزترین ویژگی هندسی منبر مشکول میباشد که به بهترین نحو ممکن رعایت گردیدهاست. صنعتگر و سازندهٔ منبر با آگاهی ازعلم و خواص چوبها، آن را با اتصالات و ترکیب قطعات متعددی (گره چینی، کنده کاری) ساختهاست تا گذشته از زیبایی بصری منبر، از نفوذ و انتقال رطوبت وگرما از قطعه¬¬¬ ای به قطعه¬ ی دیگر جلوگیری به عمل آورد و همین امر دوام و پایداری منبر را در مقابل عوامل مخرب محیطی به طرز شگفت¬ انگیزی افزایش دادهاست. در یکی ازکتیبه¬های منبر که متأسفانه بخشی از آن بین رفته به نام حامی و سفارش دهنده¬ ی منبر برمیخوریم: ” ابرهیم شاه دو جهان “. با استناد به این کتیبه میتوان گفت شخص ابرهیم با لقب شاه دو جهان به احتمال زیاد بر منطقه¬ ی وسیعی حکمفرمایی میکرده و محل حکومت وی نیز میبایست، شهر اسم و رسم داری بوده باشد. شاید این کتیبه، به بازسازی و تصحیح بخشی از سلسله حکومتی سلجوقیان در منطقه کمک شایانی نماید. این منبر به احتمال زیاد جهت اهداء به یک مسجد معروف ساخته شده و از مسیر جاده ارتباطی ابریشم به بخش فیروزآباد منتقل شده و بنا به دلایلی نامعلوم و به صورت اتفاقی در مسجد روستای مشکول ماندگار شدهاست. مجموعه این عوامل فوق که در این مقاله به آنها اشارهای شد؛ این منبر را از لحاظ طراحی، کتابت، اجرا، انتخاب مواد اولیه مرغوب و سابقه تاریخی نسبتاً زیاد، در مقام شاهکار هنرهای چوبی جهان اسلام قرار میدهد؛ لذا شایستهاست این اثر ارزشمند در زمینههای مرمت، معرفی و نگهداری مورد توجه قرار گیرد. تا حالا حمایت جدی از مسولین دیده نشدهاست. با الگوی برداری مناسب از آن در جهت ارتقاء، ترویج واشاعه هنرهای چوبی برای هنر دوستان و علاقمندان مفید واقع شود. مطالعه و تحقیق این اثر فاخر نزدیک به شش سال به طول انجامیدهاست. کتاب این اثر ارزشمند به کوشش مهندس مصطفی ملکی گلندوز چاپ شدهاست.
- دلیکلی داش
- داش بلاغ
- رستم داشی
- زنجیرو پیر
- دربندمشکول(شهرستان کوثر)
- آبگرم گیوی
- حمام سنگی شهر گیوی
- بوزلوق
آبگرم گیوی (ایستی سو)
ایستی سو یا گیوی سویی همه ساله در تابستان، مسافران زیادی از شهرهای دور و نزدیک و گردشگران خارجی را به خود جلب میکند، به نظر میرسد ایستی سو از برخورد در رشتههای آهکی و توده آذرین بوجود آمده باشد، که برای بیماریهای اعصاب، متابولیکی، پوستی و گوارشی مفید گزارش شدهاست. این آبگرم یکی از زیباترین مناظر و چشمانداز طبیعی در سرزمین گیوی بهشمار میرود، آبگرمهای زنانه ومردانه با دوش آب بهطور مجزا وبا تجهیزات بهداشتی قرار گرفتهاند. هرگردشگری با یکبار استفاده از این آبگرم احساس آرامشی را در تن وروان خود میکند که چندین بار دیگر به این مکان مراجعه میکند، اطراف این آبگرم پر از مناظر طبیعی وزیباست در مقابل این مکان زیبا یک غاریخگان قرار گرفتهاست که در دمای بالای تابستان به حدی خنک است که آب در درون آن یخ میزند و یک یخچال طبیعی بهشمار میرود.
حمام سنگی
حمام سنگی این حمام سنگی قدیمی درون باغهای گیوی تماماً توسط دست در دل صخره بزرگی حفر شدهاست که آب آن به دو نوع شگفتانگیز سرد و گرم در مجاورت هم، از مجرای چشمهای تأمین میشود. آب این چشمهها قابل شرب بوده و مردم منطقه از آب آن برای درمان بیماریهای کلیوی بخصوص سنگ کلیه استفاده میکنند. مردم این شهر برای حمام کردن هنوز هم از این حمام استفاده میکنند، این حمام در دل کوهی از سنگ با وسایل ابتدایی کنده شدهاست. قرار گرفتن در میان باغات جلوهای خاص به ین حمام بخشیدهاست که سالانه گردشگران زیادی از اطراف واکناف به این مکان میآیند و در سایهٔ درختان توت اطراف این حمام میآسایند.
تاریخ دقیق ساخت این حمام مشخص نیست ولی وقتی از محلیها در مورد حمام سؤال شوند، میگویند پس از حکومت صفویه این غار به دست یک زن و یک مرد درست شدهاست و قدیمیترین حمام در سرتاسر جهان بهشمار میرود.
برچسب ها : شهرستان کوثر
دسته بندی : استان اردبیل
ارسال دیدگاه
شهرستان های کشورمان ایران