» استانها » استان همدان تاریخ انتشار : 1397/10/01 - 11:58
تاریخ انتشار : 1397/10/01 - 11:58
کد خبر: 12396
3025 بازدید
استان همدان
استان همدان یکی از استانهای ایران است. مرکز این استان، شهر باستانی همدان است که هرودوت تاریخ بنای آن را در سدهٔ هشتم پیش از میلاد در دوران مادها بهدست دیاکو ذکر کردهاست. مادها این شهر را هگمتانه نامیدند و همدان صورت جدید هگمتانه است. استان همدان از لحاظ جمعیت، چهاردهمین و از لحاظ مساحت، […]
استان همدان یکی از استانهای ایران است. مرکز این استان، شهر باستانی همدان است که هرودوت تاریخ بنای آن را در سدهٔ هشتم پیش از میلاد در دوران مادها بهدست دیاکو ذکر کردهاست. مادها این شهر را هگمتانه نامیدند و همدان صورت جدید هگمتانه است.
استان همدان از لحاظ جمعیت، چهاردهمین و از لحاظ مساحت، بیست و سومین استان کشور محسوب میگردد. جمعیت آن بر پایهٔ سرشماری سال ۱۳۹۰ بالغ بر ۱٬۷۵۸٬۲۶۸ نفر بودهاست.
بزرگترین شهرهای این استان عبارتند از: همدان، ملایر.
استان همدان با ۱۹٬۴۹۳ کیلومتر مربع وسعت، از سمت شمال به استانهای زنجان و قزوین، از سمت جنوب به استان لرستان، از سمت شرق به استان مرکزی و از سمت غرب به استانهای کردستان و کرمانشاه محدود شدهاست. این استان بین مدارهای ۳۳ درجه و ۵۹ دقیقه تا ۳۵ درجه و ۴۸ دقیقهٔ عرض شمالی از خط استوا و ۴۷ درجه و ۳۴ دقیقه تا ۴۹ درجه و ۳۶ دقیقهٔ طول شرقی از نصفالنهار گرینویچ قرار گرفته و شامل ۹ شهرستان، ۲۵ بخش، ۳۰ شهر، ۷۳ دهستان و ۱۱۲۰ روستا است.
زبان اکثریت مردم استان همدان فارسی است و زبان مرکز استان و زبان مرتبط استان نیز فارسی میباشد.فارسیزبانان بیشتر ساکنان مرکز استان (شهر همدان)و شهر ملایر را تشکیل میدهند و از قدیمیترین مردم این منطقه محسوب میشوند که از دوران مادها در این سرزمین اسکان یافتهاند. در استان همدان زبانها و گویشهای گوناگونی رایج است که فارسی، ترکی، لری و لکی و کردی از مهمترین آنها بهشمار میروند.ترکهای آذربایجانی بهطور عمده در نواحی شرقی در بخش شرا و شمالی استان و در شهرستانهای رزن، کبودرآهنگ، بهار و فامنین سکونت دارند. نیز در قسمتهای شمال، شرق، شمال غربی و جنوب شهرستان همدان، نواحی از تویسرکان روستاهای اسدآباد زندگی میکنند. در شهر همدان نیز جمعیت قابل توجهی ترکزبان سکونت دارند. لرها در شهرستانهای جنوبی استان، از قبیل نهاوند، ملایر، تویسرکان و همچنین اسدآباد زندگی میکنند. کردها هم عمدتاً در شهرستان اسدآباد و برخی نواحی بهار زندگی میکنند.
در استان همدان نیز همچون دیگر نقاط ایران عید نوروز جایگاه ویژهای دارد و همیشه با آداب و سنن خاصی برگزار میگردد. مردم با شروع ماه اسفند به خانه تکانی میپردازند و به استقبال عید و سال جدید میروند و نوروز عملاً از آخرین چهارشنبه سال آغاز میشود. در این شب مراسم دیگری نیز در قدیم مرسوم بودهاست که از فالگوش ایستادن توسط زنان، قاشق زنی که بهصورت پوشیده و پنهان بر در خانههای اهل محل انجام میشد و فال مهره که با خواندن شعرهای عامیانه و ملی همراه بود را میتوان نام برد.
در گذشته، کودکان و نوجوانان مراسم شال اندازی (شالدورکی و شال ساللاماق) را در شب عید نیز انجام میدادند. پس از تحویل سال معمولاً افراد کوچکتر خانواده به دیدار بزرگان فامیل میروند و آنها نیز متقابلاً به بازدید آنها میپردازند. یکی از مراسمی که در بین ترکهای استان همدان در گذشته متداول بود نمایشهای کوسا و گلین بود.
برچسب ها :
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دسته بندی : استانها
ارسال دیدگاه
شهرستان های کشورمان ایران