دنبال کدوم شهرستان می گردی ؟

» استان ایلام » شهرستان مهران

تاریخ انتشار : 1398/08/02 - 13:32

 کد خبر: 12728
 2096 بازدید

شهرستان مهران

شهرستان مهران یکی از شهرستانهای استان ایلام در مرز ایران و عراق است. مرکز این شهرستان شهر مهران است.

شهرستان مهران یکی از شهرستانهای استان ایلام در مرز ایران و عراق است. مرکز این شهرستان شهر مهران است.

مهران قبلاد منصورآباد خوانده می‌شد. در سال ۱۳۰۹ با تصویب فرهنگستان زبان ایران، به «مهران» تغییر نام داد.

سرزمین مهران به دلیل اهمیت و موقعیتش در جلگه بین‌النهرین، در دوره‌های مختلف تاریخی نبردهای مهمی را پشت سرگذاشته است و از هنگام روی کار آمدن حزب بعث عراق در سال ۱۳۴۷، همواره مورد طمع آن رژیم بود. پاره ای از درگیری‌های حکومت عراق با ایران در دوره پهلوی بر سر تصاحب این دهلیز صوت گرفت و ارتفاعات مهم آن چند بار اشغال شد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز قوای رژیم بعث بارها به نقاط مرزی مهران تجاوز کردند و بعد از آغاز رسمی جنگ تحمیلی، مهران را چهار بار به اشغال درآوردند که بار اول طی عملیات والفجر ۳، پس از ۳۵ ماه اشغال و بار دوم در سال ۱۳۶۵ با عملیات کربلای ۱ پس از دو ماه اشغال، این شهر آزاد شد. در آخرین سال جنگ، مهران دو بار دیگر، در فاصله ای کوتاه اشغال شد.

شهرستان مهران با مساحت ۲۳۹۲ کیلومتر مربع معادل ۱۲ درصد مساحت استان ایلام را به خود اختصاص داده‌است. این شهرستان از شمال به شهرستان ایلام، از جنوب به شهرستان دهلران، از شرق به شهرستان ملکشاهی و از غرب به کشور عراق محدود شده‌است.

شهر مهران در زمینی بسیار حاصلخیز بنا شده که تاپیش از رضاخان منصورآباد نامیده می‌شد در زمان حکومت رضاخان با دستور یکجانشین کردن ایلات و همچنین اطمینان از عدم دست درازی قبایل کشور همسایه (عراق) به زمینهای مرزی، مردم چندین ایل منطقه تشویق به سکونت در مهران شدند. رضاخان، زمینهای مهران را بر اساس تعداد افراد هر خانواده بین مهاجران تقسیم کرد. خانواده‌های زیادی از ایل‌های ملکشاهی، شوهان، زنگنه، زرگوش شکر، زرگوش عبده، صیفی و ملک خطاوی (ملخطاوی) در مهران ساکن شدند. نزدیکان افرادی که به هر دلیلی به مهران نیامدند امروز در ملکشاهی، آبدانان (سرزمین قبلی زرگوشهای مهران)، خوشادول و بلوطستان (سرزمین قبلی شوهان‌های ساکن مهران و چالاب) وتعدادخانواری ازایل میشخاص در صالح آباد مستقر هستند. جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۶ حدود ۱۳۷۰۰ نفوس بود. مردم مهران کرد و زبان آن‌ها کردی ایلامی است. شغل غالب مردم آن کشاورزی است و محصول کشت بسیار کشاورزان گندم می‌باشد. اغلب مردم مهران دارای بستگان زیادی در شهر بدره عراق هستند که با آغاز جنگ ایران و عراق از دیدن هم محروم شدند و تا اشغال عراق توسط نیروهای متحد به رهبری آمریکا و سقوط صدام ادامه داشت. شهر کوچک مهران محل تردد روزانه ده‌ها هزار نفر مسافر شد که رونق زیادی به این شهر دادند. اکنون با فعالیت گمرک مهران در مرز بهرام‌آباد که بزرگ‌ترین گمرک خاکی کشور است روزانه حجم بالایی از کالا از ایران به عراق صادر می‌شود که عمده این کالاها شامل سیمان و فولاد و مصالح ساختمانی و میوه می‌باشد.

این شهرستان در مجموع حدود ۱۸۹لاله پر کشیده را تقدیم این انقلاب کرده اند .


برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.


دسته بندی : استان ایلام
ارسال دیدگاه