دنبال کدوم شهرستان می گردی ؟

» استانها » استان هرمزگان

تاریخ انتشار : 1397/09/09 - 17:35

 کد خبر: 11980
 2095 بازدید

استان هرمزگان

استان هُرمُزگان نام یکی از استان‌های جنوبی ایران است که در شمال تنگه هرمز قرار گرفته‌است. استان هرمزگان در حدفاصل بین مختصات جغرافیایی ۲۵ درجه و ۲۴ دقیقه تا ۲۸ درجه و ۵۷ دقیقه عرض شمالی و ۵۳ درجه و ۴۱ دقیقه تا ۵۹ درجه و ۱۵دقیقه طول شرقی از نصف‌النهار گرینویچ واقع شده‌است. این استان حدود ۶۸هزار کیلومتر مربع (کمابیش […]

استان هُرمُزگان نام یکی از استان‌های جنوبی ایران است که در شمال تنگه هرمز قرار گرفته‌است.

استان هرمزگان در حدفاصل بین مختصات جغرافیایی ۲۵ درجه و ۲۴ دقیقه تا ۲۸ درجه و ۵۷ دقیقه عرض شمالی و ۵۳ درجه و ۴۱ دقیقه تا ۵۹ درجه و ۱۵دقیقه طول شرقی از نصف‌النهار گرینویچ واقع شده‌است. این استان حدود ۶۸هزار کیلومتر مربع (کمابیش اندازه کشور گرجستان) مساحت دارد که از این نظر هشتمین استان کشور است.

هرمزگان از جهت شمال و شمال شرقی با استان کرمان، غرب و شمال غربی با استان‌های فارس و بوشهر از شرق با سیستان و بلوچستانهمسایه بوده و جنوب آن را آب‌های گرم خلیج‌فارس و دریای عمان در نواری به طول تقریبی ۹۰۰ کیلومتر دربرگرفته‌است.

موقعیت جغرافیایی استان هرمزگان در ۲۷٫۱۸۳۳۳۳۳°شمالی۵۶٫۲۶۶۶۶۶۷°شرقی می باشد .

مردم مسلمان و انقلابی هرمزگان نیز در دوره حکومت پهلوی در کنار روحانیت مبارز به مخالفت با اقدامات استبدادی و ضد مذهبی پهلوی و عاملان آن ها در شهرستان، پرداختند. با شروع نهضت امام خمینی (ره) در ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ و بعد ها با همه گیر شدن این نهضت به دیگر نقاط کشور و با اوج گرفتن انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷ به کمک دانشجویان و روحانیون، نوارها و عکس ها و اعلامیه های حضرت امام خمینی (ره) به شهرهای این استان می رسید که باعث آگاهی مردم و آغازگر تظاهرات علیه حکومت استبدادی پهلوی گردید. این استان و جزایر آن به دلیل قرار گرفتن در منطقه حساس خلیج فارس و تنگه هرمز، نقش مهمی در حفاظت از مرزهای ایران و پیروزی انقلاب اسلامی داشته است. با آغاز تجاوز ناجوانمردانه دولت بعث عراق در آخرین روز شهریورماه ۱۳۵۹ به کشور، مردم دریا دل هرمزگان در کنار سایر هموطنان به دفاع از مرز و بوم خود، به خصوص مرزهای دریایی کشور برخاستند. در همان روزهای نخست جنگ، نیروهای مسلح مستقر در استان در جبهه نبرد حق علیه باطل حضور یافتند. در مدت کوتاهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به همراهی نیروهای داوطلب بسیجی اقدام به تشکیل واحدهای مهم نظامی در قالب لشکر ثارالله و گردان ۴۲۲ در بسیاری از عملیات های آفندی، نقش بسیار مهمی داشتند.
در یک نگاه کلی باید یادآور شد استان هرمزگان و استان همجوار مانند کرمان تأمین کننده نیروی عملیاتی لشکر ۴۱ ثارالله بوده اند و هر کجا این لشکر حضور یا عملیاتی داشته است، مردان این خطه نیز در پیشبرد اهداف این لشکر نقش های کلیدی داشته اند. عملیات هایی چون طریق القدس، فتح المبین، کربلای ۴، کربلای ۵، والفجر ۸ ، بیت المقدس و غیره. در جنگ تحمیلی نیز در تمام عملیات های دریایی که شامل تأمین نیروی غواص، ناخدای شناورهای سبک و سنگین، قایق های تندرو، رزمنده های متخصص دریایی، همه نیروهای رزمنده این استان نقش محوری را بر عهده داشته اند. اگر به خاطرات و محل شهادت این شهیدان مراجعه کنیم با نام عملیات های بزرگی چون خیبر، فتح المبین، طریق القدس، والفجر ۸ ، کربلای ۴ و کربلای ۵ و مناطق جنگی زیادی از جمله پاسگاه زید، خرمشهر، سکوهای نفتی، جزایر خارک، شرق دجله، زبیدات، بستان، دشت عباس، کرخه نور، چزابه، ام الرصاص، الصخره، شط علی و جزیره مجنون، در جنوب گرفته تا مناطق غرب چون مریوان، قصر شیرین و سقز روبه رو می شویم .
با آغاز جنگ تحمیلی در سال ۱۳۵۹ و تخریب و تهدید دروازه ورودی کشور که تا آن زمان آبادان و خرمشهر بودند، نگاه دولتمردان به استان هرمزگان معطوف شد و اسکله های شهید باهنر و شهید رجایی بندرعباس امر حیاتی واردات و صادرات کشور را بر عهده گرفتند و بدین ترتیب به نقش استان هرمزگان در اقتصاد کشور و پشتیبانی جنگ بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. جوانان غیور استان که بخشی از جمعیت ۷۰۰ هزار نفری را تشکیل می دادند، همانند دیگر جوانان سراسر کشور با حضور در جبهه ها به دفاع از کیان مقدس اسلام پرداختند. اولین گروه دلاوران سپاه از استان هرمزگان به فرماندهی سردار شهید حسن ذاکری، عضو شورای فرماندهی سپاه بندرعباس به جبهه های نبرد اعزام شدند و همپای سایر رزمندگان اسلام به نبرد با  بعثی های عراق پرداختند و شهادت سردار شهید حسن ذاکری در تاریخ ۲۳/۸/۱۳۵۹ خود نشان از حضور مردم استان از همان ابتدای حمله عراق به خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران می باشد. در طول ۸ سال دفاع مقدس، کاروان های بسیاری از رزمندگان با نام های مختلف از جمله سپاهیان محمد (ص) و لشکریان صاحب الزمان (عج) از استان عازم جبهه ها شدند. لشکر ۴۱ ثارالله از لشکرهای سر افراز سپاه اسلام بود که یاد حضور دلیر مردان استان هرمزگان را برای همیشه با خود دارد.
رزمندگان استان هرمزگان در واحدهای اطلاعات عملیات، تخریب، یگان دریایی و گردانهای رزمی لشکر ۴۱ ثارالله نقش به سزایی داشتند. واحد تخریب گردان ۴۲۲ و اطلاعات لشکر، حماسه سرداران بزرگی چون اسحاق اسطحی و غلام آبسینه را از یاد نمی برد. علاوه بر لشکر ۴۱ ثارالله و منطقه یکم دریایی سپاه که رزمندگان استان در آن حضور فعال و مستمر داشتند، می توان به لشکر ۱۹ فجر، لشکر امام حسین (ع) و تیپ ۳۳ المهدی نیز اشاره کرد که گواه این مدعا، سرداران شهید محمد رضایی و عبدالمجید عراقی زاده می باشند. جزیره تاریخی و کوچک هرمز که در دنیا به دلیل حضور استعمارگران اروپایی در این جزیره شناخته شده می باشد با فرماندهی شهید والا مقام سردار موسی درویشی (فرمانده سپاه هرمز) که نقش تعیین کننده را در بسیج دریادلان هرمزی  داشت، باعث افتخار استان و حتی کشور شد. جزیره هرمز با ۳۹ شهید به نسبت جمعیت اش دارای بیشترین شهید در سطح کشور است. تعدادی از شهدای این جزیره جزء سرداران جنگ تحمیلی محسوب می شوند. شهادت یک درصد از جمعیت این جزیره که۴ برابر متوسط شهدای کشور است دلیل بر این سخن می باشد. گشوده شدن جبهه جنگ دریایی بواسطه حضور قلدرمآبانه آمریکا در خلیج فارس، می طلبید که رزمندگان اسلام در دفاع از آبهای نیلگون خلیج فارس همانند دفاع از بقیه خاک مقدس میهن، دلاورانه ایستادگی نمایند که خط مقدم این جبهه، استان هرمزگان بود. نمایان ترین صحنه درگیری جنگ دریایی سقوط هلی کوپتر آمریکایی در قعر آبهای خلیج فارس بود که قهرمانان این حماسه بزرگ شهیدان والامقام اسحاق دارا و اسداله رئیسی بودند.

هرمزگان علاوه بر تأمین نیروی تخصصی گردان های مختلف لشکر ۴۱ ثارالله اعم از فرماندهان ارشد، تیربارچی ها، ناخداها، تخریبچی ها و رزمندگان تک تیرانداز به تامین نیروی دیگر لشکرها نیز کمک کرده است. این همکاری هم در تأمین نیروی عادی و هم در تکمیل و تأمین افراد متخصص در امور دریایی، غواصی، اسکله سازی، شناورها و غیره بوده است. این مهم علاوه بر حفظ و صیانت از منطقه استراتژیک خلیج فارس و جزایر ۱۴ گانه آن و تنگه مهم هرمز صورت می گرفته است. هرمزگان به تبع حضور فیزیکی بر تنگه هرمز و تردد ناوگان مسلح آمریکا به عنوان گلوگاه اقتصادی، در زمان جنگ تحمیلی از کارنامه درخشانی در دوران جنگ برخوردار است. قایق های تندرو که دریا را برای دشمنان ایران اسلامی نا امن کرده بودند، نمونه ای از حضور پر رنگ نیروهای استان در جنگ است. این نیروها با قایق های توپ دار ولی کوچک خود ناوهای جنگی دشمن را هدف قرار می دادند. عملیات والفجر۸ ، عملیات های مربوط به فاو، یادآور حضور مؤثر جوانان هرمزگانی است.

در این بین ستاد پشتیبانی جنگ جهاد سازندگی هرمزگان با داشتن یک گردان در منطقه عملیاتی جنوب (فاو) و یک گردان در منطقه خلیج فارس (جزیره هرمز) و با اعزام ۳۹۴۰ نفر نیروی جهادی و مردمی نقش عظیمی را در ۸ سال دفاع مقدس ایفا نموده است. جهاد سازندگی هرمزگان، این سنگر سازان بی سنگر، پابه پای رزمندگان اسلام در جنگ مشارکت فعال داشتند. آنها با دستگاههای لودر و بولدوزر و دیگر امکانات، اقدام به احداث خاکریز عملیاتی و جاده می نمودند. اقدامات پشتیبانی این ستاد شامل؛ اعزام پزشک ۴۰ نفر ، ارسال ۵۳۰۰۰۰۰ ریال وجه نقد، اعزام ماشین آلات ۵۷ دستگاه، ارسال قطعات یدکی ۶۰۹۷ قطعه، ارسال قایق موتوری ۱۹ دستگاه، ارسال تانکر آب ۲۴ دستگاه، ارسال گونی خالی ۳۶۵۹۸ عدد، ارسال رادیو ضبط و تلویزیون ۱۹۲ دستگاه، ارسال جواهر آلات ۲۵۱۰ قطعه، ارسال کولر گازی ۴۰ دستگاه ، البسه و پوشاک ۷۵۰۰ دست، ارسال خرما ۵۹ تن، ارسال میوه و تره بار۶۵۰ تن، ارسال خوار و بار و نان ۵۴ تن، ارسال شربت و آبلیمو ۴۶۵۰۰قوطی، ارسال برنج ۲۵ تن می باشد.  استان هرمزگان در دفاع مقدس با تقدیم بیش از ۳۷۹۲ شهید، جاویدالاثر و تعداد زیادی جانباز در راه پاسداری از نظام جمهوری اسلامی، بخشی از دین خود را نسبت به انقلاب ادا نموده است. در ۸ سال دفاع مقدس هر کس، هر چه در توان داشت به کار گرفت تا اسلام زنده بماند. در این میان ادارات مختلف، نهادها، ارگانها ، بسیج، سپاه، ارتش، نیروی انتظامی و جهاد کشاورزی (سازندگی)، همه و همه در جنگ حاضر شدند و ارگانهایی مستقر در بندرعباس همچون اداره راه، کشتیرانی، پایانه مسافربری، پایانه حمل بار و دیگر ارگانها نیز در حد توان خود هم گام با مردم شریف ایران اسلامی در این جنگ تحمیلی به یاری رزمندگان اسلام شتافتند و توانستند در این راه برگهای زرینی به تاریخ مقاومت این استان مبارز بیافزایند. این گوشه ای از حضور فعالانه این ارگانها در جنگ تحمیلی بود.
تعداد شهدای مدافع حرم عمه سادات در این استان برابر با ۲ لاله پر کشیده می باشد.

برچسب ها :
دسته بندی : استانها
ارسال دیدگاه